Fűtőpanel vagy infrapanel a jobb elektromos fűtésnél?

Fűtőpanel vagy infrapanel a jobb ha elektromos fűtés szeretnék?

A talán jobban ismert norvég vagy más gyártású fűtőpanel vagy  infrapanel jobb, ha elektromos fűtést választok? Milyen szempontok alapján döntsek? Fűtőpanel vagy infrapanel a kevesebbet  fogyasztó elektromos fűtés, melyik a helytakarékos, melyiknél olcsóbb a beruházási költség?

Nézzük először az infrapanelt, melyet azért még mindig sokan kevernek a norvég panellel vagy az infra fűtőpanel név is közszájon forog..

Infrapanel, infrapanel rendszer

1. Hol használjuk az infrapaneleket elsősorban?

Ritkábban használt helyiségekben is bekapcsolás után viszonylag hamar jön létre kellemes hőérzet. Így nyaralókban, irodában, de persze lakásban is nyugodtan használható főfűtésre is.

2. Helyiségen belül hova helyezhetjük?

Az infrapanelek elhelyezése a mennyezeten optimális, hiszen így a teljes hőenergia lefelé irányul, egyenletesen „szórva” a helyiség alapterületét. Fali elhelyezésnél bizony az infrafűtés jó része felfelé, a mennyezet felé megy, ahonnan másodlagos sugárzásban már nehezen tud jó hatékonyságot adni. A fali elhelyezés problémás lehet akkor is, ha figyelembe vesszük a magas felületi hőmérsékletet (100-110 C fok), nehogy valaki véletlenül rátenyereljen. (gyerekszobába falra ne)

3. Gazdaságos a fogyasztása?

Az infrapanelek fogyasztása a konvekciós fűtéshez képest jóval alacsonyabb, hiszen az infrafűtésnél hőérzetünk jóval kellemesebb, 2-3 fokkal is melegebbnek érezzük a szobahőmérsékletet, mint amennyi valójában, hőmérővel mérve. Így magát a fűtést is alacsonyabb hőfokon üzemeltethetjük, fokonként kb. 5% -ot spórolva az energia fogyasztáson. Így optimális esetben 12-15% is lehet az energia megtakarítás egy konvekciós norvég fűtőpanelhez képest.

fűtőpanel vagy infrapanel a jobb

4. Hogyan vezérelhető az fűtőpaneles fűtésrendszer?

Ahogy az elektromos fűtéseknél már megszokott, helyiségenkénti vezérlés a megfelelő. Az egy vagy több (a helyiség hőigénye alapján) infrapanelt egy általában 16A (3600W) vezérlésére alkalmas termosztát irányítja, programozhatóan, akár távoli eléréssel is. Létezik termosztátos dugalj is, illetve a BVF-nek van saját RF rendszere is. TERMOSZTÁTOK

5. Mennyi egy infrapanel rendszer anyagköltsége?

Kisebb helyiségeknél (5-8 m2), ahol akár egy nagyobb infrapanel teljesítménye is elegendő, nincs számottevő különbség a fűtőpanelekhez képest. 1-1 db kell mindkettőből. Viszont egy nagyobb szobánál (8m2 felett) már 2 vagy akár 4 db is kellhet a nagyobb infrapanelből, plusz a termosztát, így az anyagköltség egy 20 m2 szobánál kb. 230eFT a minimum. (3 db BVF NG700 + N1 termosztát). Elmondható, hogy az infrapanel rendszer anyagköltsége akár többszöröse is lehet egy nagyon jó minőségű, például norvég ADAX NEO  fűtőpanelnek

6. Mennyibe kerül a telepítés,  kell hozzá szakember?

Az előzőekben elmondottakhoz kapcsolódva kisebb helyiségeknél egy darab infrapanel szerelése nem túl költséges, de villanyszerelő már kellhet. A nagyobb rendszernél pedig nem elég, hogy az infrapaneleket „rendszerbe” kell kötni, hogy a termosztát egyszerre vezérelhesse őket. További probléma, ha utólagosan készül a szett és nem elégszünk meg az utólagos és nem túl esztétikus kábelcsatornázással, hanem vésésre, csövezésre is szükség van. Itt a villanyszerelési díj könnyedén utoléri az anyagköltséget..

fűtőpanel vagy infrapanel

7. Jól néz ki az infrapanel?

Az infrapanel egy teljesen egyszerűen kinézőlapos forma, gyakorlatilag úgy néz ki, mint egy bekeretezett festővászon. A cégünk által forgalmazott infrapanel alumínium keretes, sima fehér felületű és alig 3 cm vastag. Így elhelyezése egy modern lakásba nem probléma, ahol beleolvad a fehérre festett mennyezetbe. Annál inkább gond lehet például egy fafödémes parasztháznál. Az infrapanelek függesztett álmennyezetbe is elhelyezhetőek, ami pl. az irodai használatot segíti.

8. Milyen az élettartam és garanciaidő?

Az infrapanel garanciaideje általában 5 év, de élettartama gyakorlatilag korlátlan, hisz nem nagyon tud semmi elromlani benne. Ami hibalehetőség, az az elektronika (5 pontos túlfűtés elleni védelem)

9. Honnan kapjuk a meleget?

Infrapanelnél – infrafűtés lévén -, beszélhetünk arról is, hogy milyen irányból érezzük a meleget. Sokaknál (szubjektív) zavaró lehet, hogy a panelek mennyezeti elhelyezésénél a fej hamarabb kapja a sugárzást, mint a láb, erre is gondoljanak.

Hogyan választhat gyorsan optimális fűtésfajtát? Nézze meg itt(katt):

Melyik fűtést válasszam?

Fűtőpanel, fűtőpanel rendszer

1. Hol használható a fűtőpanel?

A konvekciós rendszerű ERP READY fűtőpaneleket (konvektorokat) fűtésre (főfűtésre vagy kiegészítő fűtésre is) normál belmagasságú helyiségekbe javasoljuk, max. 2.7-3,0m-ig. Nagyobb belmagasságnál már nagyon lecsökken a hőáramlásos fűtés hatékonysága, a felmelegített levegő jó része a mennyezet alatt marad, itt a vegyes rendszerű (infrafűtés + konvekciós fűtés) elektromos paneleket javaslom használni gazdaságosan. (Atlantic SOLIUS)

2. Helyiségen belül hova helyezhetjük?

A konvekciós fűtési mechanizmus miatt a z elektromos fűtőpanelek ideális elhelyezése a padlószint felett 10-20 cm-re történik. A hőmérsékletmérés (a beépített termosztát érzékelőjén keresztül) is ide optimalizált. A felső légkivezetésű paneleket nem javasoljuk külső falra és főleg ablak alatti elhelyezésre, mert a meleg levegő visszahűl, mielőtt a szoba belseje felé érne. Ilyen problémás helyeken az elülső légkivezetés a jó, például a norvég GLAMOX fűtőpanel.

3. Milyen a fogyasztása?

A fogyasztásról itt írtunk bővebben: FOGYASZTÁS. Összességében elmondható, hogy hasonló használatnál a norvég (konvekciós) rendszerű fűtőpanelek 10-15%-kal többet fogyaszthatnak, mint az infrafűtéssel működő, jobb hőérzetet adó infrapanel.

Viszont, ha infrafűtéssel kombinált fűtőpaneleket nézünk, mint például az ATLANTIC SOLIUS, akkor gyakorlatilag nincs különbség.

elektromos fűtőpanel, atlantic altis fűtőpanel

4. Hogyan vezéreljük a fűtőpaneleket?

Az infrapanelekkel ellentétben a fűtőpanelek tartozéka a beépített termosztát. Ez hasonló tulajdonságú, mint egy külső falba építhető szobatermosztát. Általában napi/heti programozásra képe, van fagymentesítő állás, gyermekzár, ablaknyitás érzékelő vagy akár wifis távoli elérés, természetesen fajtától függően.

5. Mennyi lesz az elektromos fűtőpanel anyagköltsége?

Az elektromos fűtőpanelek nagyobb teljesítményben is forgalomban vannak, így akár 25 m2 szoba alapterületig elegendő egy darab készüléket telepíteni. Így főleg nagyobb helyiségeknél a fűtőpanelek messze olcsóbb fűtési alternatívát adnak, mint egy infrapanel rendszer. Egy normál szoba fűtése akár 50-60eFt-ból is megoldható, természetesen egy igényes hőtárolós radiátornál már 150 eFT is lehet.

6. Mennyi a fűtőpanelek telepítési munkadíja?

A paneleknél ez a legjobb rész: az elhelyezést és üzembe helyezést általában mindenki maga oldja megnem szükséges villanyszerelő sem. A fűtőpanel könnyű, maximum 8-10 kg, és egy egyszerű (tartozék) falikonzol felfúrása után rögzíthető végleges helyén. A hálózati kábel villásdugóval szerelt általában, így csak be kell dugni a dugaljba és a kívánt hőfok beállítása után már működik is a készülékünk. (közvetlenül fal elektromos kiállásba is köthetőek, így a panel háta mögé rejthető a kábel.

7. Milyen a külső?

Itt jóval nagyobb a mozgástere a belsőépítészeknek, lakberendezőknek. Van kicsi, nagy, keskeny, rövid, hosszú, magas, perforált vagy sima előlapos, fehér vagy színes. Azaz, ha van helyünk a falon, jóval egyszerűbb a berendezéshez igazítani a fűtést, mint az infrapaneleknél. Van kifejezetten dizájn díjas panel is, pl. a norvég ADAX NEO, ahol a fűtőegység a szem elől rejtve marad az elegáns vonalvezetésű előlap mögött.

8. Meddig bírja és mennyi a garanciaidő?

A fűtőpaneleknél a fűtőbetét élettartama gyakorlatilag korlátlan. Ami elromolhat, az általában az elektronika, a termosztát esetleg illetve a hozzá tartozó hőérzékelő szonda. Így nem meglepő a lassan már általános 5 éves garanciaidő is akár francia, akár norvég panelekről van szó. A norvég fűtőpanelek (Adax Neo, Glamox, stb.) emelt, cseregaranciával rendelkeznek cégünknél, sőt némi plusz díjért 8 évre is emelhető a garancia.

9. A fűtés iránya

A fűtőpaneleknél konvekciós fűtésük miatt nem nagyon beszélhetünk irányról, hiszen a hőáramlás egy levegő hengert hoz létre a helyiségen belül, az melegíti be az egész szobát és valójában nem is tudjuk, hogy honnan jön a meleg, egyszerűen kellemes a hőmérséklet. Sok embernek ez az igénye, nem is érezzük mi fűt valójában. Sokan viszont igénylik a meleg irányultságát, itt az Atlantic Solius vagy Nirvana lehet a segítség, úgy érezhetjük, mintha cserépkályha működne a nappaliban.

Fűtőpanel vagy infrapanel?

Az elektromos fűtőpanel vagy infrapanel lesz a nyerő, ha összesítjük a fentieket?

– ha nincs a falon hely, nyer az infrapanel

– beruházási költségekben, lakberendezési lehetőségekben elektromos fűtőpanel vagy infrapanel a jobb? Bizony itt van a legnagyobb különbség a fűtőpanelek javára!

– fogyasztásban nyer az infrapanel a konvektorokkal szemben. a valódi fűtőpanelekhez képest (infra + konvekciós fűtés) már nincs számottevő különbség

– szakemberigényben és munkadíjban egyértelműen a fűtőpanel nyer

– élettartam, garanciaidő, vezérlés: nincs nagy különbség

– hőérzet: szubjektív, nem egyértelmű, de sokan az infrapanelre esküsznek