Elektromos kiegészítő fűtés, temperáló fűtés

Elektromos kiegészítő fűtés lakásba, gyerekszobába

Elektromos kiegészítő fűtés. Mit is takar valójában a fogalom. Kiegészítő fűtés lakásba vagy gyerekszobába akkor merül fel elsősorban, amikor a már meglévő fűtésrendszerünk alulméretezett radiátora nem képes a kívánt hőfokra fűteni a szobahőmérsékletet.

Tipikus probléma ez kisgyermek érkezésekor. Ilyenkor csak annyi teljesítmény szükséges, hogy a már valamennyire felmelegített szoba hőmérsékletére ráemeljünk néhány fokot! Sokszor mi ilyenkor is a főfűtéshez szükséges teljesítményt javasoljuk, amely például átmeneti fűtési időszakban is jól használható, amikor nem működik például a központi fűtéses rendszer. (takarékosabb)

Kiegészítő fűtés vagy temperáló fűtés igénye merül fel, amikor a nekünk kellemetlen hideg padlótól várunk el kellemes hőérzetet. Utólagosan ez legegyszerűbben egy laminált padló alá telepített alumínium fűtőszőnyeges rendszerrel oldható meg, ha melegburkolat az igényünk.

elektromos kiegészítő fűtés, temperáló fűtés

Rezsicsökkentés csökkentése avagy hogyan egyenlítsük ki gáz és villanyfogyasztásunkat a minél kisebb rezsi érdekében?

Kiegészítő fűtés szerepe a rezsi csökkentésénél

Mióta beütött az energia árának óriási növekedése és ezzel párhuzamosan a különböző szorzóval emelkedő gáz és elektromos áram ár, rendkívüli módon megnövekedett a kiegészítő fűtést keresők száma.
Miért is?

Azt leszögezhetjük, hogy aki többet fogyaszt a megállapított határnál, annak egyértelműen a villanyfűtés, valamely elektromos fűtésfajta használata a gazdaságosabb a gázzal szemben!

A kézenfekvő megoldás, hogy a gázfűtést korlátozzuk a túlfogyasztási határig és a maradék szükséges energiát valamilyen elektromos fűtéssel pótoljuk. Ez úgyis megoldható, hogy egyes helyiségeket teljesen kizárunk a központi fűtésből a radiátor elzáró szelepével és pl. a radiátor elé egy szobához méretezett (főfűtésre) fűtőpanellel fűtünk, amely saját termosztátjával mindentől függetlenül korrekt fűtést ad.

A másik megoldás – itt kerül előtérbe a kiegészítő fűtés -, hogy központi fűtésnél a központi termosztátot hagyjuk normálisan működni (pl. 22 C fok),  az egyes radiátorokat teljesítményét a szelep visszafojtásával  korlátozzuk, hogy csak pl. 15 C fokra legyenek képesek melegíteni a helyiséget – mintha az egyes radiátorok alulméretezettek lennének -, és a 20-22 C fok eléréséhez szükséges maradék energiát adja majd egy-egy fűtőpanel. Ilyen esetben a központi fűtés termosztátjával azonos térbe ne tegyünk panelt, valamint értelemszerűen kisebb teljesítményű elektromos fűtőpanelek is elegendőek lehetnek a kiegészítő fűtésre.

A választásnál gondoljunk arra is, hogy az elektromos fűtőpanelek, konvektorok teljes értékű fűtést adnak megfelelő méretezéssel, ha véletlenül nincs gáz ….

Egyszerű megoldási lehetőségek: FŰTŐPANELEK

Hidegburkolat, kerámia alá – utólagosan ragasztott burkolatnál is – , kis fajlagos teljesítményű, általában 100W/m2 -es elektromos fűtőszőnyeg a megoldás ragasztóba vagy aljzatkiegyenlítőbe fektetve. A temperáló fűtésnek alkalmazott elektromos padlófűtésnél a padlószenzoros termosztátnak elég, ha csak a padlóérzékelős részét működtetjük, beállítva a nekünk kellemes padló hőfokot. A normál fűtésünk pedig a saját termosztátjával fűt rá annyit az így termelt hőre, hogy a szobahőmérséklet is megfelelő legyen.

Másik példa, amikor fatüzelésű kályha mellé szeretnének éjszakára temperáló fűtést, hogy reggelre ne hűljön ki teljesen az adott helyiség. (igaz ez munkában eltöltött időre is, valami fűtsön, amikor nem vagyunk otthon!) Itt már kicsit problémás a megítélés, hiszen a „kiegészítő” fűtés nem egyszerre működik a másik rendszerrel, hanem külön-külön, így itt a beépített elektromos fűtés teljesítményének meg kell egyeznie a főfűtésre szükséges teljesítménnyel.

Válasszon kérem az alábbiakból!

Kellemes szobahőmérséklet kis munkával

Van már fűtésem a szobában (központi fűtés), de kicsi a radiátor teljesítménye.

Egyszerű megoldást szeretnék a megfelelő szobahőmérséklet elérésére, a legkisebb munkával. Plusz fűtőtest elhelyezésére van lehetőség a falon 15-20 cm magasan, van 1-1,5 m széles hely, ami előtt nincs közvetlenül bútor.

Van már fűtésem a szobában (központi fűtés), de kicsi a radiátor teljesítménye.

Egyszerű megoldást keresek, de sajnos nincs hely a falon még egy fűtőtest elhelyezésére.

Egyedi fűtés, pl. kandalló vagy fatüzelésű kályha mellé szeretnék olyan fűtést, ami éjjel és napközben – amikor nem vagyok itthon -, tartja a hőmérsékletet, nem engedi lehűlni a szobát.

Kellemes padlóhőmérséklet - kiegészítő fűtés

Van már fűtésem a szobában, de meleg padlót szeretnék.

Laminált padlót vagy más melegburkolatot fektetnék a mostani hidegburkolatra a régi burkolat meghagyásával.

Van fűtésem a szobában, de meleg padlót szeretnék.

A régi kerámia burkolatra fektetnék utólagosan egy új hidegburkolat réteget. Van hőszigetelés a padlószerkezetben.