Elektromos padlófűtés

Elektromos padlófűtés

Elektromos padlófűtések főfűtésre is!

Elektromos padlófűtések közötti választásnál 2 dolog van ami lényeges szempont.

Az egyik természetesen az, hogy milyen lesz a befejező burkolat,  a másik pedig, hogy mikor készül a fűtés kivitelezése. Azaz az aljzatbetonozással együtt már készen is akarunk vele lenni vagy csak a betonozás után, közvetlenül a burkolási  munkák előtt szeretnék lefektetni a fűtőszőnyegeket (vékonyrétegű padlófűtés).

Fűtőkábeles rendszerek

Új építésnél vagy felújításnál, ha új aljzatbeton készül, jó megoldás a padlófűtést az aljzatbetonba rejteni, melyre a fűtőkábeles rendszerek adnak lehetőséget.

A nagy tömegű aljzatbeton ugyan a fűtésidény elején lassan melegszik fel, de utána folyamatos meleget ad (pufferhatás), ha a termosztát ki is kapcsol. Ennél a rendszernél a kivitelezés későbbi fázisában is eldönthető, hogy milyen lesz a végleges burkolat (meleg vagy kerámia), a lényeg, hogy padlófűtésre megfelelő legyen.

elektromos padlófűtés főfűtésre

Innen válasszon kérem igényeinek megfelelően!

Új házat építek vagy a padló rétegrend új aljzatbetonnal (hőszigeteléssel) lesz felújítva. Szeretném kihasználni az aljzatbeton pufferképességét, esetleg vezérelt árammal üzemeltetném az elektromos padlófűtést a későbbiekben.

Még nem tudom, hogy mi lesz a befejező burkolat az egyes helyiségekben.

Már kész az aljzatbeton, a megfelelő rétegrenddel és hőszigeteléssel.

Hidegburkolat (kerámia, természetese kő) alá vagy vinyl padló alá szeretnék padlófűtést.

Már kész az aljzatbeton, a megfelelő rétegrenddel és hőszigeteléssel. Melegburkolatot szeretnék.

vagy

Régi hidegburkolatra szeretnék laminált padlót tenni, de nem tudom van-e hőszigetelés alul.

Elektromos fűtőszőnyegek alkalmazása

Amikor már kész az aljzatbetonunk – természetesen alul hőszigeteléssel -, közvetlenül a burkolat alatt alkalmazhatóak az elektromos fűtőszőnyegek.

Hidegburkolat (kerámia) alá ragasztóba vagy aljzatkiegyenlítőbe fektetve a hagyományos 3-4 mm vastag fűtőszőnyeg.

Vinyl padló alá az alu fűtőszőnyeg nem alkalmas, aljzatkiegyenlítőbe ágyazott hagyományos fűtőszőnyeg az alkalmas rendszer.

Laminált padló alá (száraz technológia, nem ragasztott) az alu fűtőszőnyegek javasoltak. A laminált padló alatti alu fűtőszőnyeges rendszer előnye, hogy nem szükséges a padlószerkezetben a hőszigetelés megléte, hiszen ez a padlófűtés 5-6 mm XPS hőszigeteléssel indul, akár a régi hidegburkolatra fektetve.

Kiegészítő fűtésnél is remek megoldás az alumínium fűtőszőnyeg.

Az elektromos  padlófűtés, mint korunk vezető fűtési rendszere

Az otthonok és épületek fűtésének terén a padlófűtés egyre népszerűbb megoldásnak számít. Ez a modern fűtési rendszer olyan előnyöket kínál, amelyek a kényelmet, az energiahatékonyságot és az esztétikai értéket ötvözik. Ebben a cikkben felfedezzük, mi teszi a padlófűtést a korunk vezető fűtési rendszerévé, és miért választják egyre többen ezt a megoldást.

  1. Kényelem és komfort: Az elektromos  padlófűtés rendkívül kényelmes és kellemes hőérzetet nyújt a helyiségben. A meleg padlóval járás vagy ülés kellemes érzetet nyújt, különösen a hidegebb hónapokban. A padlófűtés egyenletes hőeloszlást biztosít, amely nemcsak a padlón érezhető, hanem a helyiségben is. Ez a megoldás elkerüli a hideg foltokat és a huzatokat, így egyenletes komfortot teremt az egész helyiségben.

  2. Energiahatékonyság: A padlófűtés hatékonyabb energiafelhasználást tesz lehetővé, mint más hagyományos fűtési rendszerek. A hő közvetlenül a padlóba jut, ami hatékonyabb hőelosztást eredményez a helyiségben. Ez lehetővé teszi a padlófűtés alacsonyabb hőmérsékleten történő működtetését, miközben ugyanazt a komfortszintet biztosítja. Ezzel a megoldással a fűtési költségek csökkenthetők, és az energiahatékonyság javítható.

  3. Esztétikai előnyök: A padlófűtés esztétikailag vonzó megoldást nyújt. A rendszer rejtve van a padló alatt, így nem zavarja az építészeti tervezést vagy a belső tér elrendezését. Nincsenek látható radiátorok vagy fűtőtestek, amelyek befolyásolhatnák a bútorok elhelyezését vagy a falakon lévő dekorációkat. Ez lehetővé teszi a szabadabb térkihasználást és a kreatív tervezést, valamint a helyiség tágasabb és elegánsabb megjelenését.

  4.  Egészségügyi előnyök: Egészségügyi szempontból is számos előnye van a padlófűtésnek. A hagyományos radiátoros fűtési rendszerekhez képest a padlófűtés javíthatja a beltéri levegő minőségét. Mivel alapvetően nem konvekciós, hanem sugárzó fűtés, így a por és a pollen kevésbé terjed a levegőben. Ez különösen előnyös azok számára, akik légúti allergiában vagy asztmában szenvednek, mivel csökkentheti a tüneteket és javíthatja az általános egészségi állapotot.
  5. Rugalmasság és energiafelhasználás: A padlófűtés rendkívül rugalmas megoldást kínál. Lehetővé teszi a hőmérséklet szabályozását szobánként vagy zónánként, így a helyiségek egyedi igényeinek megfelelően állítható a fűtés. Ez optimalizálhatja az energiafelhasználást, mivel csak azokat a helyiségeket fűti, amelyeket használunk. Emellett a padlófűtés könnyen kombinálható megújuló energiával, például napenergiával, tovább csökkentve az üvegházhatású gázok kibocsátását.
  6. Csendes működés és alacsony karbantartás-igény: A padlófűtés rendkívül csendes működést tesz lehetővé. Nem okoz zajt vagy pukkanást, mint a hagyományos radiátorok. Emellett a padlófűtés rendszerei általában kevés karbantartást igényelnek, mivel nincsenek mozgó alkatrészek vagy égéstermékek, amelyek rendszeres tisztítást vagy karbantartást igényelnének.